Deze 5 meest voorkomende tips en vaardigheden laten duidelijk het verschil zien tussen een echte audio professional of een beginner.
In onze optiek, zijn deze essentieel om een volledig begrip te hebben van audio systemen. Ze zijn onderverdeeld in simpele begrippen die toegepast kunnen worden op elk project. Maar ook praktische handigheden die gebruik kunnen worden om tijd en geld te besparen. Ook zijn er tips voor de werknemer die werkzaam is op locatie zodat hij de problemen die zich daar voor doen ter plekke op kan lossen.
Verschillende types audio/visuele kabels bevatten een gedraaide draad in een beschermende laag. Dit zorgt er voor dat er een natuurlijke draai in zit welke gemakkelijk kan worden gebroken door het verkeerd op rollen van de kabels. De draad komt dan namelijk gedraaid te zitten binnen in de bescherming, wat er voor zorgt dat de natuurlijke draai verslijt. Dit verkort namelijk de levensduur van de kabel. Andere type kabels, zoals de coaxiale kabel hebben geen natuurlijke draai in zich. Maar ook deze kabels hebben baad bij het op de juiste manier oprollen. Dit voorkomt namelijk knopen en verdraaide draden.
De juiste methode om een kabel op te rollen is de “boven-onder” methode. Welke beter tot zijn recht komt wanneer deze wordt voorgedaan dan uitgelegd.
Om het helemaal op de juiste en meest veilige manier te doen, schaf dan een kabelhaspel aan! Dan is het zeker dat er niks mis kan gaan en dat de kabel een langere levensduur zal hebben. Ons uitgebreide assortiment kabelhaspels biedt een ruime keuze aan verschillende lengte- en typematen.
Veel (audio)kabel aansluitingen volgen een vaste blauwdruk: positief, negatief en aarde/massa. Als men weet hoe een kabel gestript dient te worden en hoe een verbinding tot stand kan worden gebracht met een ruwe kabel dan kunt u zelf kabels maken in lengtematen die u zelf bepaald. Ook kunt u op die manier goede stukken kabel redden uit een beschadigde kabel (ongelooflijk nuttig!). Hoewel de specifieke procedure voor het solderen van een connector niet helemaal vast staat is het verstandig om de juiste producten zoals een soldeerbout, soldeer tin en desoldeer middelen mee te nemen.
Voor het beste resultaat, en om schade aan de apparatuur te voorkomen is een beetje onderzoek naar de constructie en het ontwerp van de verbindingen voor elk type kabel en connector wel op zijn plaats. Gebruik daarom gespecialiseerde strippers en gereedschappen om op de juiste manier te werken.
Een RF-Connector is een electrische connector welke ontworpen is om werkzaam te zijn op radio-frequenties in het multi-megahertz bereik. Ze dienen bijvoorbeeld voor het gebruik van externe antennes. Deze connectoren moeten behandeld worden met extra zorg. Ze moeten goed worden afgesloten en afgestemd worden op signaalverlies of radio reflecties. Ideaal gezien wordt een RF connector daarna getest met behulp van een soort kabel of netwerk analyzer om de verbinding in een breed scala van frequenties te testen.
Dit onderdeel is niet een exacte “how to” maar is erg belangrijk. Audio systemen gebruiken nog steeds heel veel een elektrische besturing. Elektriciteit is een gecompliceerd onderwerp, maar een van de meest praktische onderdelen wat juist erg gemakkelijk is.
De wet van Ohm is een empirische natuurkundige wet, genoemd naar de Duitse natuurkundige Georg Ohm, die een relatie legt tussen spanning, weerstand en stroomsterkte.
De wet van Ohm definieert in feite de materiaaleigenschap elektrisch geleidingsvermogen. De wet geldt voor vele materialen die geleiders worden genoemd.
Spanning (Voltage) is de maat van elektrische potentiële energie. Spanning motiveert elektronen om over het oppervlak van een geleider te bewegen. De maateenheid voor de spanning is de volt.
De wet van Ohm luidt als volgt:
De maateenheid van stroom is de ampère.
Weerstand is de waarschijnlijkheid van een materiaal dat zich aan kan bieden aan een vrij elektron van zijn buurman. Weerstand wordt gemeten in Ohm.
De wet van Ohm is:
Spanning = Weerstand x Stroom
Wanneer men dit begrijpt heeft men de basis van dit alles totaal onder de knie.
Gain structuur is het beheer van spanningen tussen signaal fasen (signaal – ruisverhouding). Om dit te optimaliseren en het vermijden van audio overbelasting, vervorming en ruis dient men een gain structuur in te stellen. Het instellen van het niveau op een audio apparaat in het signaal keten zorgt er voor dat de spanning die wordt uitgevoerd naar het volgende apparaat veranderd. Niveaus moeten zorgvuldig worden beheerd omdat ze het potentieel hebben om de elektrische balans in het gehele systeem te verstoren.
Nu men alles weet over de wet van Ohm wil men natuurlijk gebruik maken van een product dat alles kan vertellen over spanning, stroom of weerstand. Dat is er! Het heet een multimeter! Een veel gebruikte versie hier van is de Fluke T5 (met verschillende type zoals 500 en 600)
Stap voor stap instructies over hoe men een multimeter dient te gebruiken zijn te gedetailleerd voor deze post. Maar met een goed begrip van de wet van Ohm en het instructie boekje van de multimeter bij de hand, kun je binnen een paar minuten up and running zijn. Ook zijn er tal van online tutorials te vinden over het gebruik van dit apparaat.
Multimeters zijn niet alleen voor knutselaars en ingenieurs. Een multimeter is een onmisbaar instrument voor het opsporen van problemen. Slechte bekabeling is namelijk maar al te vaak een boosdoener van een signaal probleem. Soms is de schade aan een kabel onzichtbaar. Kabels kunnen bijvoorbeeld wel functioneel zijn maar niet de maximale prestaties leveren. Een manier om een slecht presterende kabel te testen is door zijn weerstand te controleren. De snelste manier om een kapotte kabel (kortsluiting) zonder zichtbare tekenen van schade vast te stellen is door de continuïteit functie van een multimeter te gebruiken.