De gevolgen die de maatregelen hebben zijn namelijk gigantisch. De meeste partijen in deze branche investeren gedurende het jaar en bouwen daarmee naar het festivalseizoen als piekmoment. Nu het er aan de vooravond van dat seizoen op lijkt dat door een heel groot deel daarvan een dikke streep gehaald kan worden, worden veel partijen hard geraakt. Investeringen zijn al gedaan, maar de periode waarin die terugverdiend moeten worden valt weg. Zeker omdat de maatregelen die zijn ingesteld als eerste de evenementenbranche raakten en – voor zover het er nu naar uitziet – voor deze branche ook het langst van kracht zullen zijn.
De branche wordt dus heel hard geraakt, met voor sommige partijen mogelijk desastreuze gevolgen. We hebben het hier op jaarbasis onder andere over zo’n 1.500 grotere festivals, evenementen en concerten, met gezamenlijk zo’n 35 miljoen bezoekers en een omzet van 1,5 miljard euro. Daarbij heeft de VVEM richting de minister benadrukt dat het hier niet, zoals het in de media soms naar voren wordt gebracht, alleen organisatoren van evenementen betreft die getroffen worden. We praten per evenement over een wijd vertakt netwerk van partijen die gezamenlijk zo’n evenement maken. Denk aan onder meer leveranciers van crew, beveiliging, hekken, tenten, podia, tijdelijk sanitair, licht en geluid, denk aan locaties, denk aan cateraars, de lijst is immens. De maatregelen raken dus heel veel bedrijven en dus ook heel veel mensen en gezinnen die allen leven van werk in de evenementenbranche.
Daarom heeft de VVEM bij minister Wiebes gepleit voor branchespecifieke maatregelen, waaronder de mogelijkheid om tickets voor verplaatste evenementen hun geldigheid te laten behouden. Verder hebben we medewerking van de overheid gevraagd bij het verplaatsen van evenementen. Maatregelen die ervoor kunnen zorgen dat na deze coronacrisis zo veel mogelijk evenementen alsnog georganiseerd kunnen worden of veilig door kunnen gaan. Maatregelen die ervoor zorgen dat het voortbestaan van deze branche geborgd wordt, omdat deze ook een brede maatschappelijke functie vervult. De beroepsgroep is van nature flexibel, hard werkend en in staat snel te schakelen. Zodoende is aan de minister ook hulp aangeboden. Als branche die bestaat uit zeer ervaren organisatoren, allerlei grote locaties en heel flexibele leveranciers met veel soorten materialen, willen we graag een steentje bijdragen in deze voor iedereen lastige tijden. Op veel plekken gebeurt dit al. Zo worden er op diverse plekken in het land al met behulp van evenementenmakers tijdelijke ziekenposten en hulplocaties gerealiseerd en vervoerproblemen opgelost. Samen kunnen we deze grote maatschappelijke uitdagingen hopelijk het hoofd bieden.