Stagefreaks en de catwalk

Denk jij bij het woord 'catwalk' aan Doutzen Kroes? Moet je in de evenementenbranche wel eens werken op hoogte of wil je dat gaan doen? Of wil je gewoon leren klimmen? Dan adviseren wij jou een cursus 'Werken op hoogte Basis'. Dat is niet alleen goed voor je gezondheid, maar ook voor je portemonnee. Kennis en vaardigheden zijn verplicht voor iedereen die wil werken op hoogte. En de inspectie controleert dit steeds meer.

Denk jij bij het woord 'catwalk' aan iets anders?
Tenzij je aan lopende katten dacht, brengen we jou dan graag onze cursus 'Werken op hoogte Gevorderden' onder de aandacht. Want jij weet waarschijnlijk dat de catwalk zich hoog in de spanten van een podium bevindt. Op die catwalk kun je werkzaamheden verrichten zonder extra veiligheidsmaatregelen, zoals een klimgordel met antivalbeveiliging.

Marijn van Loon
Op de foto bovenaan dit blog zie je een catwalk in de nok van een evenementenhal. Rechts zie je Marijn van Loon aan het werk bij Stagefreaks. Hij is jouw instructeur tijdens onze cursussen ‘Werken op hoogte’. Marijn is een bekende rigger en betrokken bij de opbouw van mega-evenementen over de hele wereld.

Marijn voelt zich thuis in onze nieuwe klimhal. En onze cursisten voelen zich thuis bij Marijn. Hij weet zijn kennis en ervaring zodanig te verwoorden dat je ook onthoudt wat hij zegt. Zo zegt hij over afdalen aan een hijstouw: ‘Dat is wel de kortste weg naar beneden ja.’ We gaan er natuurlijk van uit dat hij in dit geval niet uit persoonlijke ervaring spreekt. Je hoeft trouwens niet alles te onthouden; je krijgt een uitgebreid naslagwerk mee.

Wat leer je op onze cursussen ‘Werken op hoogte’?
Dat moeten we uitleggen in verschillende blogs. Een onderdeel is de wet- en regelgeving, zodat je weet wat er van je wordt verwacht. Die ken jij al? Nou die verandert nog al eens. De overheid wordt namelijk steeds strenger. En als je dat ergens merkt, dan is het wel in de evenementenbranche. Die staat nog niet echt bekend om zijn strenge procedures. Men neemt het niet altijd even nauw. Er is natuurlijk ook altijd haast, want het podium moet af. Nu komt het steeds meer voor dat aan het begin van je werkzaamheden de RI&E moet worden ondertekend. Dan wil je wel weten waar je het over hebt.

Je leert wat je moet doen en hoe je je dient te gedragen vanaf het moment dat je het werkterrein betreedt. Moet je trouwens dan al je PBM’s dragen?
Als je je afvraagt waar we het over hebben, dan adviseren we jou de basiscursus.

Last minute risico analyse 
Marijn zal je erop wijzen dat je altijd moet blijven nadenken bij wat je gaat doen. Dus niet alleen bij de planning aan het begin van de dag. Door middel van de 'last minute risico analyse' ga je bij elke nieuwe stap tijdens je werkzaamheden de volgende punten na:

  • Wat is exact de opdracht?
  • Hoe moet deze worden uitgevoerd?
  • Heb ik daarvoor de juiste PBM’s?
  • Komt de veiligheid van mijn collega’s niet in gevaar?
  • Komen derden niet in gevaar?
  • Klopt de eventuele afzetting nog?
  • Zit ik nog op de juiste manier vast?

Dit wil er juist bij mensen die al een tijdje op hoogte werken wel eens bij inschieten. Bij ongevallen bij werken op hoogte zijn twee groepen mensen het meest vertegenwoordigd:

  • Zij die onvoldoende op de hoogte zijn van de regels of te weinig instructie hebben gehad.
  • Mensen die in routine vervallen. Men verricht steeds dezelfde handelingen en let daardoor minder op. Voor deze laatste groep hebben we een korte herhalingscursus. Zo blijf je op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen en blijf je veilig werken.

Er komen nog enkele blogs over de verschillende aspecten van onze trainingen.

Alvast meer weten over onze cursussen voor werken op hoogte? Bekijk ze hier!