Vanuit gemeenten wordt er een initiatief genomen voor de veiligheid van evenementen. Er zal namelijk een handboek komen omtrent de veiligheid op evenementen. Het handboek zal meer duidelijkheid scheppen voor organisatoren en overheden. De veiligheid is namelijk een veelvuldig onderwerp van gesprek. Er dient duidelijkheid te komen. Er is weinig houvast in wetgeving of algemene richtlijnen.
De gemeenten Eindhoven, Breda, Arnhem, Apeldoorn, Den Bosch en Zwolle, nemen het voortouw om deze situatie te veranderen. Zij gaan zich inzetten om samen met experts uit de evenementenwereld en andere gemeenten een algemeen handboek te ontwikkelen over de veiligheid rondom en op evenementen. Het handboek zal bestaan uit een verzameling praktijkrichtlijnen die zijn gebaseerd op bewezen richtlijnen.
De basis van dit handboek is het Britse Event Safety Guide. In Groot-Brittannië werken organisatoren en gemeenten al meer dan vijftien jaar met een dergelijk gemeenschappelijk kader. Het heeft gezorgd voor meer duidelijkheid over de wederzijdse verwachtingen.
Om de ontwikkeling van het Nederlandse handboek mogelijk te maken, is de Stichting Evenementenhandboek opgericht. Het bestuur van deze stichting kent een vertegenwoordiging van gemeenten en organisatoren van evenementen. De stichting zal zich gaan inzetten om het Evenementenhandboek Veiligheid te ontwikkelen. Ze streeft naar brede participatie vanuit gemeenten en de evenementenwereld. Verschillende organisatoren en producenten van evenementen hebben hun medewerking al toegezegd.
Aanstaande zomer gaat de stichting zich actief inzetten om meer gemeenten en experts uit de evenementenwereld bij de ontwikkeling te betrekken, zodat er in het najaar gestart kan worden.