Festivals met podia en decoraties die al tientallen meters de hoogte in gaan. Podia die de meest bijzondere vormen aannemen. 3D-stellages. Het ziet er allemaal even spectaculair uit. Achter deze immense decors bevindt zich een heel eigen wereld. In gesprek met podia bouwers en steigersystemen leverancier Layher over systemen, grote hoogtes, tijdsdruk en de veiligheid.

De live-entertainmentmarkt gaat productioneel nog altijd naar een steeds hoger niveau. Voor de bezoeker is de thematisering en de beleving van festivals heel belangrijk geworden. Dat zie je terug in het decor, de constructies en in de aankleding van het hele terrein. Podia worden steeds imposanter en evenementen doen daarbij vaker een beroep op de uiterste mogelijkheden van de techniek. “We denken al lang niet meer alleen in hoogte maal breedte. De diepte is een wezenlijk onderdeel geworden”, aldus directeur Martijn van den Broek van Van Ham Tenten & Podia.

“We werken steeds meer met overspanningen. Dat lijkt op een 3D-animatie allemaal heel mooi en eenvoudig, maar er komt veel rekenwerk bij kijken. In samenwerking met Layher komen we altijd tot een oplossing. De standaardmaat van een ligger was 2.072 meter, toen werd er nog heel erg in vierkanten gedacht. Dat kan nu niet meer. Meerdere denkbare vormen, zoals cirkels, zijn nu in trek. Dat kan door met die maat te spelen en andere koppelingen te maken. Er is al een ligger van 1.036 en er zijn er ook alweer die daar de helft van zijn. Dan kun je eindeloos combineren: tribunes, stellages, bruggen, torens.”

“En op dat immense podium moet alles autonoom kunnen functioneren. Bewegende delen in het decor hebben een enorme aantrekkingskracht op de bezoeker”, vult constructeur Bart Oerlemans van Gigant International aan. 

Door de samensmelting van de verschillende disciplines als decor, podia, licht, audio en video is het belangrijk dat leveranciers goed op elkaar zijn ingespeeld. “Vroeger zaten we altijd vooraan in de opbouw van een event, tegenwoordig blijven we steeds vaker om andere disciplines te ondersteunen”, aldus Tom Tops van Gigant International.

Creatief & functioneel

Om alles zo goed mogelijk te laten verlopen, kiezen podia bouwers veelal voor een samenwerking met steigersystemen leverancier Layher. “Decorstukken worden veilig gemonteerd met als basis het Layher Allround-Eventmateriaal”, aldus Wilbert Strijtveen van Layher Benelux. Het Allround- en Eventsteigersysteem wordt op allerlei evenementen veelvuldig gebruikt en veilig gemonteerd om vele constructies te maken; zoals podia, tribunes, luidsprekertorens, FOH-torens, vip-terrassen, entreepoorten, decorconstructies, dj-podia, toegangstrappen, voetgangersbruggen, reclameborden en videowalls. “In samenwerking met Layher komen we altijd tot mooie ideeën”, aldus Van den Broek van Van Ham Tenten & Podia. “Wij zijn een creatief bedrijf dat graag met de organisatie van een evenement meedenkt. In onze werkplaats maken we dan een prototype, als dat aanslaat vragen we Layher om het daadwerkelijk op de markt te brengen en te produceren.” Herkenbaar voor de medewerkers van Gigant International. De door hen ontwikkelde vloersystemen zijn ook door Layher in het assortiment opgenomen.

“Behoeften vanuit de (internationale) markt omarmen wij en gaan door naar de moedermaatschappij in Duitsland”, legt Strijtveen uit. “Layher wordt veel gekopieerd. Enerzijds is dat vleiend, anderzijds ook storend. Layher staat namelijk niet alleen voor kwaliteit van het materiaal, maar ook voor service en snelheid. Wij hebben grote hoeveelheden klaarliggen waardoor we de markt snel kunnen bedienen.”


Veilig de hoogte in

Evenementen onderscheiden zich steeds vaker met uiterlijk vertoon. Dat vraagt veel van de toeleveranciers. Ook op het gebied van veiligheid. Freek Noordenbos van Stagefreaks: “Stagefreaks focust zich vooral op de vraag ‘waar kan het fout gaan en wat dan?’ Decors gaan steeds meer de hoogte in. Natuurlijk gaan de bouwers gezekerd te werk, maar wat als je toch misstapt en tijdens je val je bewustzijn verliest? Je hebt het dan vaak over volwassen mannen van 80/90 kilo. Het is zaak dat je zorgvuldig en snel kunt handelen. Wij kunnen wel de materialen leveren, maar nog niet de vleugeltjes bij al die hoogtes.”

De strakke op- en afbouwschema’s vragen ook extra alertheid. “Vaak is de dj de lachende derde en wordt er beknibbeld op budgetten en bouw- en productietijd. Het is dan ook van groot belang dat medewerkers veilig werken. Wij geven certificaten af die een jaar geldig zijn in verband met het blijven door ontwikkelen van nieuwe veiligheidseisen, wetten en materialen. Ieder jaar ontvangt iedereen weer een oproep voor de vervolgopleiding.”

Layher biedt zelf ook (veiligheid)cursussen aan. “Wij hebben naast Allround en Blitz-cursussen voor monteur/steigerbouwer A deel 1, ook cursussen voor Allround Event monteur/steigerbouwer samen met de Eventbouwers ontwikkeld”, vult Strijtveen aan.
 

De mogelijkheden lijken onbegrensd op het gebied van podiumbouw, maar is dat ook zo? Is the sky werkelijk de limit? Gino Spijkerman van Interstage werkt ook al jaren samen met Layher. “Het bedrijf heeft een ziel, de medewerkers hebben passie voor hun vak. Dat waardeer ik enorm.” Als voorbeeld van de prettige samenwerking grijpt hij terug naar 2009. Interstage heeft toen met Layher een 70 meter hoge Grolsch-toren op festival Zwarte Cross gebouwd. “De Grolsch-fles was opgebouwd uit 240 ton staal en 220 ton contragewicht. Dat was in meerdere opzichten een hoogtepunt.”


Van den Broek vult hem aan: “Ik ben er van overtuigd dat er nog heel veel mogelijk is. Dat moet ook, je moet blijven door ontwikkelen, grenzen verleggen, anders kun je beter stoppen. Alleen het tempo waarin die ontwikkelingen plaatvinden zal trager zijn. Nu maken we nog sprongen van 10 naar 20 en 30+-meter de hoogte in. Zolang er voldoende tegenwicht is middels een backwall, is dat mogelijk. Maar op een gegeven moment is iets gewoon hoog. Dan worden de verschillen minimaal voor de beleving. Vergelijk het met een hardloopwedstrijd; op een gegeven moment zit het verschil hem in honderdsten van seconden.”

 

Tom Tops: “Ook wij blijven met de klant meedenken, maar wel binnen een realistisch kader. Het plaatje aan de achterkant van een evenement moet ook kloppend en veilig blijven.”

De rol van gemeenten omtrent veiligheid is ook toegenomen. “Ze zijn scherper geworden in hun eisen”, aldus Strijtveen van Layher. “Zo mag een trap geen railing meer hebben, maar moet er een heel hekwerk naast geplaatst worden voor de veiligheid. Dat is allemaal mogelijk, omdat onze systemen goed toepasbaar zijn op andere systemen.” 

Van den Broek kan hier over meepraten. Van Ham Tenten & Podia heeft de Fly-Towers geïntroduceerd. “Intern hebben we innovatieve hijsbalken gemaakt waarbij op 2,5 meter uit de steiger een rigging punt van 2,5 ton is te creëren. Daar kunnen schermen, luidsprekers en dergelijke aan bevestigd worden. Aangevuld met het Layher steigersysteem kun je daarop onbeperkt blijven combineren. We hebben meerdere producten die voor 90% van Layher zijn en 10% van ons. Dat maakt ze dan toch weer uniek.”

Strijtveen vat het mooi samen: “Je moet Layher zien als Meccano voor grote mensen. Of voor de iets jongere generatie als technisch speelgoed K’nex. Met het constructiemateriaal is alles mogelijk.”