In de wereld van de evenementenbouw is gehoorbescherming geen overbodige luxe. Het constant blootgesteld worden aan hoge geluidsniveaus kan blijvende gehoorschade veroorzaken. Daarom kiezen veel professionals voor gehoorbescherming op maat, maar hoe weet je hoeveel demping je nodig hebt? In deze blog duiken we in de details van demping bij gehoorbescherming op maat en geven we praktische voorbeelden uit het veld.

Wat betekent de decibel precies?

Om te begrijpen hoeveel demping op maat gemaakte gehoorbescherming biedt, is het belangrijk om eerst te begrijpen wat een decibel (dB) precies is. Een decibel is een eenheid die wordt gebruikt om de intensiteit van geluid te meten.Bijvoorbeeld, een gesprek op normaal volume bevindt zich rond de 60 dB, terwijl een rockconcert al snel 110 dB kan bereiken.

Het menselijk gehoor is gevoelig voor geluiden vanaf ongeveer 0 dB (de drempel van het horen), en geluiden boven de 85 dB kunnen schadelijk zijn, vooral bij langdurige blootstelling. Het is daarom essentieel om effectieve gehoorbescherming te gebruiken wanneer je in een omgeving bent met dergelijke geluidsniveaus.

 

 

Gehoorbescherming op maat - Decibel

Hoeveel decibel is hinderlijk?

Geluid kan hinderlijk of zelfs schadelijk zijn, afhankelijk van het geluidsniveau en de duur van de blootstelling. Geluidsniveaus onder de 70 dB worden over het algemeen als veilig beschouwd, maar wanneer het geluidsniveau 85 dB of hoger bereikt, wordt het geluid potentieel schadelijk voor het gehoor. Bijvoorbeeld:

  • 70 dB: Hinderlijk voor sommige mensen, maar over het algemeen veilig voor het gehoor;
  • 85 dB: Het punt waarop gehoorschade kan beginnen als je hier langdurig aan wordt blootgesteld zonder bescherming;
  • 100 dB: Bij dit geluidsniveau kan al na 15 minuten blootstelling gehoorschade optreden;
  • 120 dB of hoger: Zeer pijnlijk en kan vrijwel onmiddellijk gehoorschade veroorzaken.

Als je regelmatig in een omgeving verkeert met geluiden boven de 85 dB, zoals tijdens de op-/afbouw van een event of tijdens een evenement zelf, is het belangrijk om geschikte gehoorbescherming te dragen.

 

 

Hoeveel decibel demping bieden op maat gemaakte oordoppen?

Gehoorbescherming op maat biedt verschillende niveaus van demping, afhankelijk van het ontwerp en de toepassing. Laten we eens kijken naar hoeveel demping je kunt verwachten en hoe dat zich vertaalt naar de praktijk.

  • 10 dB demping: Een demping van 10 dB kan het verschil maken tussen een comfortabel geluid en een hinderlijk geluid. Stel je voor dat je werkt in een omgeving met achtergrondmuziek rond de 80 dB. Met 10 dB demping zou het geluid worden verminderd tot 70 dB, vergelijkbaar met een luid gesprek, wat de omgeving aanzienlijk draaglijker maakt voor langdurige blootstelling;
  • 15 dB demping: Bij 15 dB demping, zoals vaak gebruikt door muzikanten en evenementenbouwers die nog wat omgevingsgeluid willen horen, wordt het geluid van bijvoorbeeld een luid concert van 100 dB teruggebracht naar 85 dB. Dit is nog steeds luid, maar veiliger voor langdurige blootstelling;
  • 20 dB demping: 20 dB demping is ideaal voor situaties waarin je geconfronteerd wordt met luide omgevingen, zoals werken dichtbij luidsprekers op een groot festival. Het geluidsniveau van bijvoorbeeld 105 dB wordt dan teruggebracht naar 85 dB, wat het risico op gehoorschade aanzienlijk vermindert;
  • 25 dB demping: Met 25 dB demping kan gehoorbescherming het geluid van bijvoorbeeld zware machines, dat vaak rond de 110 dB ligt, terugbrengen naar 85 dB. Dit type bescherming wordt vaak gebruikt in omgevingen waar continu hard geluid aanwezig is, zoals bij opbouw- en afbraakwerkzaamheden van grote podia of tijdens een show;
  • 30 dB demping: 30 dB demping is geschikt voor extreem luide omgevingen. Als je werkt in een situatie waar het geluid 115 dB bereikt, zoals in de buurt van een ronkende generator, wordt dit teruggebracht naar een veiligere 85 dB. Dit niveau van demping wordt vaak gekozen door mensen die extra gevoelig zijn voor harde geluiden, en mensen die maximale bescherming nodig hebben, zonder compromissen.

 

 

Welke soorten gehoorbescherming op maat zijn er?

Afhankelijk van je werkomgeving en persoonlijke voorkeur, zijn er verschillende soorten gehoorbescherming op maat beschikbaar. Hier zijn enkele van de meest voorkomende opties:

Gehoorbescherming op maat met vlakke demping

Deze oordoppen bieden een consistente demping over alle frequenties, wat betekent dat geluiden nog steeds natuurlijk klinken, maar op een lager volume. Dit is ideaal voor muzikanten en geluidsprofessionals die een getrouwe geluidsweergave nodig hebben.

Zachte gehoorbescherming op maat

Deze oordoppen zijn gemaakt van zachte materialen zoals siliconen, waardoor ze comfortabel zitten, zelfs bij langdurig gebruik. Ze zijn flexibel en bieden goede afdichting en demping, wat ze geschikt maakt voor dagelijks gebruik in diverse werkomstandigheden.

Harde gehoorbescherming op maat

Deze zijn gemaakt van harder materiaal zoals acryl. Ze bieden een iets betere demping en zijn vaak duurzamer dan zachte oordoppen. Ze zijn ideaal voor situaties waar je bescherming nodig hebt tegen harde, impactvolle geluiden die van korte duur zijn. De harde oordoppen zijn eenvoudiger in en uit te doen, maar zitten wel minder comfortabel bij langer gebruik.

Harde portofoon gehoorbescherming op maat

Deze oordoppen combineren de bescherming van harde gehoorbescherming met de functionaliteit van een portofoon. Ideaal voor teamleden die in een lawaaierige omgeving werken en toch duidelijke communicatie nodig hebben. 

Zachte portofoon gehoorbescherming op maat

Vergelijkbaar met de harde versie, maar gemaakt van zachter materiaal. Dit biedt een combinatie van comfort en functionaliteit, en is ideaal voor lange werktijden in een lawaaierige omgeving.

 

 

Wat is de beste gehoorbescherming op maat?

De "beste" gehoorbescherming hangt af van je specifieke behoeften en werkomstandigheden. Werk je in een omgeving met wisselende geluidsniveaus, dan is gehoorbescherming met vlakke demping wellicht het meest geschikt. Heb je langdurig comfort nodig, dan zijn zachte oordoppen een goede keuze. Voor wie communicatie essentieel is, zijn portofoon-oordoppen een must.

Het belangrijkste is dat je gehoorbescherming kiest die comfortabel zit en voldoende demping biedt om gehoorschade te voorkomen. Uiteindelijk biedt maatwerk de beste oplossing, omdat het precies afgestemd is op jouw oren en de specifieke geluidsomstandigheden waarin je werkt. Hierom kunnen we altijd overleggen met je en je adviseren in het maken van de geschikte keuze.

Door te investeren in gehoorbescherming op maat, bescherm je niet alleen je gehoor, maar zorg je er ook voor dat je langer met plezier kunt blijven werken in de evenementenbouw.