Er wordt altijd geroepen dat gehoorbescherming op maat belangrijk is om te gebruiken wanneer je werkt in een luidruchtige omgeving. Echter, door de dagelijkse routines zijn we niet altijd bewust hoe gevoelig en kwetsbaar ons gehoor is en waarom dit zo belangrijk is. Op de Internationale Dag van het Gehoor, die jaarlijks wordt gehouden op 3 maart, wordt wereldwijd aandacht gevraagd voor het belang van goed gehoor en de preventie van gehoorproblemen. Dit is een uitgelezen moment om stil te staan bij hoe we ons gehoor beter kunnen beschermen. Zeker in sectoren waar harde geluiden dagelijkse kost zijn. Gehoorschade ontstaat vaak geleidelijk. Hierdoor worden veel mensen zich pas bewust van het probleem als het al te laat is. Door het belang van vroegtijdige preventie te benadrukken, kunnen we de impact van lawaaislechthorendheid verminderen. Dit geldt niet alleen voor werknemers in lawaai-intensieve omgevingen, maar voor iedereen die regelmatig wordt blootgesteld aan harde geluiden.
De Internationale Dag van het Gehoor is een initiatief van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). Het doel is om bewustwording te creëren rondom gehoorverlies en gehoorproblemen, en om preventieve maatregelen te promoten. Gehoorverlies is wereldwijd een groeiend probleem en kan grote gevolgen hebben voor de kwaliteit van leven. Vroege preventie en bescherming zijn essentieel om blijvende schade te voorkomen. Elk jaar staat er een specifiek thema centraal, dat gericht is op een belangrijk aspect van gehoorzorg. Dit kan variëren van preventieve maatregelen tot de impact van gehoorverlies op de samenleving.
Het thema van dit jaar bouwt zich voort op de focus van 2024; veranderen van denkwijzen over oor- en gehoorzorg. Met het thema "Changing mindsets: empower yourself to make ear and hearing care a reality for all!" worden mensen van alle leeftijden aangemoedigd om hun eigen verantwoordelijkheid te nemen voor hun gehoorgezondheid. Dit betekent niet alleen bescherming tegen harde geluiden, maar ook het regelmatig laten controleren van het gehoor, het tijdig gebruiken van hoorhulpmiddelen wanneer nodig en het ondersteunen van anderen met gehoorverlies. Door deze verandering in mindset kunnen individuen niet alleen hun eigen gehoor beschermen, maar ook bijdragen aan een bredere maatschappelijke bewustwording.
In de evenementenbranche werken professionals vaak in omgevingen waar geluidniveaus ver boven de veilige grens van 85 decibel uitkomen. Denk aan:
Langdurige blootstelling aan dergelijke geluiden kan leiden tot tijdelijke of permanente gehoorschade. Denk daarbij aan tinnitus (een constante piep of ruis in het oor) en gehoorverlies. Daarnaast kan lawaaiblootstelling vermoeidheid, concentratieproblemen en stress veroorzaken. Dit beïnvloedt de veiligheid en efficiëntie op de werkvloer.
Standaard oordoppen bieden weliswaar enige bescherming, maar gehoorbescherming op maat heeft significante voordelen:
Voor professionals in de evenementenbouw is gehoorbescherming geen luxe, maar een noodzaak. Op maat gemaakte oordoppen zorgen ervoor dat je je werk goed kunt blijven doen, zonder het risico van gehoorschade. Ze bieden niet alleen bescherming, maar dragen ook bij aan het behoud van de concentratie en het vermogen om belangrijke geluiden.
De Internationale Dag van het Gehoor is een belangrijk moment om stil te staan bij de risico's van gehoorverlies. Vooral in sectoren met hoge geluidsniveaus zoals de evenementenbouw. Door te kiezen voor gehoorbescherming op maat, investeer je in je gezondheid en toekomst. Bescherm je gehoor, niet alleen op deze dag, maar elke dag van het jaar.
Wil je meer weten over hoe je je gehoor kunt beschermen of ben je benieuwd naar de mogelijkheden voor gehoorbescherming op maat? Neem dan contact op met een specialist voor advies en oplossingen die passen bij jouw werk en situatie. Regelmatige gehoortesten, bewustwordingstrainingen en het juiste gebruik van gehoorbescherming maken het verschil tussen gezond gehoor en blijvende schade.