Wat jij moet weten over rondstroppen
Wanneer je je bezighoudt met opbouwwerkzaamheden in de evenementenbranche, heb je eigenlijk voortdurend te maken met hijsen. En dan werk je vaak met polyester hijsbanden en rondstroppen, waarmee je bijvoorbeeld een truss aanslaat. Rondstroppen kunnen veel hebben. Dus wanneer je iets via een truss omhoog lift dat qua gewicht niet in de buurt komt van de maximale belastbaarheid van je rondstrop, dan verwacht je niet dat de werklast weer naar beneden komt. Maar daarin kun je je flink in vergissen.
Hijsen is niet zo simpel als het lijkt. En wie kan daar beter over vertellen dan specialist Rinus Bakker! Die vertelt jou in dit blog het een en ander over rondstroppen.
Rondstroppen (Round slings)
Rondstroppen zijn bedoeld om zware materialen te hijsen. In de evenementenbranche worden ze ook wel aangeduid met de merknaam ‘Spanset’, het merk dat er indertijd mee op de markt kwam. Net als hijsbanden zijn rondstroppen bijna altijd gemaakt van polyester, maar je hebt ze tegenwoordig ook van het extreem sterke Dyneema. Polyester wordt altijd aangegeven met een blauw label. Rondstroppen worden beschreven in de Europese Norm EN 1492-2.
De maximale draaglast wordt vaak aangegeven met een internationaal erkend kleursysteem. Maar niet altijd. In de evenementenbranche gebruikt men graag zwarte rondstroppen, ook met verschillende capaciteit. Het kleursysteem begint met 1 ton (10 kN) bij paars en eindigt met oranje: 10 ton (100 kN). In de evenementenbranche is de zwart/ donkergrijze rondstrop met 4 kN zeer gangbaar. De maximale belasting wordt aangeduid met WLL: Work Load Limit. In onze branche geldt voor het toelaatbare gebruik: WLL gedeeld door twee. De capaciteit van de rondstrop en alle andere belangrijke informatie vindt je op het label.
Wat is dan het verschil tussen hijsbanden en rondstroppen? Simpel, de rondstrop is ononderbroken. De lengte van de rondstrop wordt daarom inwendig gemeten. We spreken van werkende lengte, ofwel ‘from pull to pull’.
De opbouw van een rondstrop
Deze is opgebouwd uit een zeer groot aantal vezelbundels, met daaromheen een geweven mantel, de ‘sleeve’ of ‘jacket’. Deze mantel kan enkel of dubbel zijn. En, zoals gezegd, bijna altijd gemaakt van polyester, aangegeven met een blauw label. De Europese Norm beschrijft overigens ook gebruik van polyethyleen (bruin label) of polyamide vezels (groen label). Die eerste kom je bijna nooit tegen. De tweede zeker nooit, want polyamide is elastisch. En hijsen met elastiek is ook in onze avontuurlijke branche een beetje te spannend.
Gevoelig voor hitte
De polyester banden zijn gemakkelijk te hanteren en zeer geschikt voor het aanslaan van trussen. Het vrij zachte aluminium van de truss zal niet beschadigd raken door het zachte weefsel. Maar je moet daarbij heel goed opletten. Kunststofvezels zijn zeer gevoelig voor hoge temperaturen en maar gegarandeerd tot 100°C. En dat is een tempratuur die door vrijwel elke standaard spot wordt overschreden. Zowel het huis van de spot als de lichtbundel worden heter. De ‘moving heads’ van tegenwoordig hebben zeer smalle lichtbundels, die je rondstrop in één minuut doorsmelten. Een beetje lastig in ons vak …
Daarom wordt in het plan van aanpak omtrent risico’s, de RI&E, aangegeven dat er een onafhankelijke zekering aangebracht moet worden. In de praktijk is dat vaak een staalstrop, ofwel de ‘steel’.
Over de verschillende staalstroppen lees je in ons volgende blog. Zeker de moeite waard om te lezen. Dan gebruik je straks de juiste steel en vermijd je problemen.