In de wereld van de evenementenbouw zijn multitools uitgegroeid tot een onmisbaar stuk gereedschap. Of je nu werkt aan het opzetten van een podium, het monteren van verlichting of het snel oplossen van onverwachte problemen. Een goede multitool kan je werk aanzienlijk vergemakkelijken. Je hebt namelijk de belangrijkste tools zo bij de hand. Het laatste waar je namelijk op zit te wachten is 10 verschillende soorten gereedschap mee te zeulen. In deze blog bespreken we wat de beste multitool is voor de evenementenbouw, waar je op moet letten bij de aankoop en welke veelzijdige toepassingen een multitool biedt.

Wat is de beste multitool binnen de evenementenbouw?

De keuze voor de beste multitool hangt af van verschillende factoren, waaronder de specifieke eisen van je werk. In de evenementenbouw is een multitool met een robuust ontwerp, duurzame materialen en een breed scala aan functies vaak het meest geschikt. Een merk dat vaak gebruikt wordt is Leatherman. Dit merk staat bekend om hun hoge kwaliteit en betrouwbaarheid. Een goed voorbeeld hiervan is de Leatherman Wave Plus: 

Leatherman Wave Plus wordt vaak beschouwd als een van de beste multitools voor professionals in de evenementenbouw. Deze multitool biedt maar liefst 18 verschillende functies, waaronder diverse messen, een zaag, een schroevendraaier en een tang. De robuuste constructie en het gemak waarmee je van tool wisselt, maken dit model ideaal voor gebruik onder de uitdagende omstandigheden die vaak voorkomen in de evenementenbranche.

Waar op letten bij aankoop van een multitool?

Bij het kiezen van de juiste multitool voor de evenementenbouw zijn er verschillende aspecten waar je rekening mee moet houden:

1. Functionaliteit

Het belangrijkste criterium bij de keuze van een multitool is de functionaliteit. Vraag jezelf af welke functies je het meest zult gebruiken. In de evenementenbouw zijn bijvoorbeeld een mes, tang, schroevendraaiers (inclusief platte- en kruiskop), en een zaag vaak essentieel. Overweeg ook of je behoefte hebt aan extra functies zoals een draadknipper, een vijltje of een priem.

2. Duurzaamheid

Multitools worden vaak intensief gebruikt en moeten tegen een stootje kunnen. Kies daarom voor een model dat is gemaakt van hoogwaardige materialen zoals roestvrij staal. Dit verlengt niet alleen de levensduur van de multitool, maar zorgt er ook voor dat de verschillende onderdelen scherp en functioneel blijven.

3. Gewicht en draagbaarheid

In de evenementenbouw moet je vaak veel gereedschap met je meedragen. Een te zware multitool kan dan een last worden. Zoek een goede balans tussen functionaliteit en draagbaarheid. Sommige modellen worden geleverd met een hoesje of clip, wat het vervoer gemakkelijker maakt.

4. Gebruiksgemak

Een goede multitool moet eenvoudig in gebruik zijn, vooral als je onder tijdsdruk werkt. Let op hoe gemakkelijk het is om de verschillende tools uit te klappen en te vergrendelen. Ergonomie speelt hier ook een rol; de multitool moet comfortabel in de hand liggen, vooral bij langdurig gebruik.

 

Wat kun je allemaal doen met een multitool?

Een multitool is een veelzijdig gereedschap dat talloze toepassingen biedt binnen de evenementenbouw. Hier zijn enkele van de meest voorkomende taken waarvoor een multitool gebruikt kan worden:

  • Snoeren en kabels knippen: Bij het opzetten van evenementen zijn er vaak snoeren en kabels die op maat moeten worden geknipt. Een multitool met een scherpe tang of draadknipper is hiervoor ideaal
  • Bouten en moeren aandraaien: Veel multitools bevatten verschillende schroevendraaiers, die handig zijn voor het aandraaien of losmaken van bouten en moeren. Dit is vooral nuttig bij het opzetten van truss-constructies en andere tijdelijke structuren;
  • Vlugge reparaties: Tijdens een evenement kan er van alles misgaan. Een loszittende schroef, een losgekomen kabel of een beschadigd decorstuk kan snel en efficiënt worden gerepareerd met de juiste multitool;
  • Zagen en snijden: Of je nu hout, kunststof of touw moet snijden, een multitool met een goed mes of een kleine zaag kan het werk een stuk eenvoudiger maken. Dit komt vaak van pas bij het bouwen van stands of het aanpassen van decoraties op locatie.

 

Zijn multitools goed? Waarom je er een zou moeten gebruiken

Multitools zijn uitermate geschikt voor professionals in de evenementenbouw om meerdere redenen. Allereerst combineren ze verschillende gereedschappen in één compact apparaat, wat betekent dat je minder spullen hoeft mee te nemen. Dit kan vooral handig zijn in situaties waarin ruimte en gewicht een rol spelen.

Daarnaast zijn multitools ontworpen voor snelle toegang en gebruiksgemak. Dit betekent dat je snel kunt schakelen tussen verschillende taken zonder te hoeven zoeken naar afzonderlijke gereedschappen. In de dynamische wereld van evenementen kan dit het verschil maken tussen een soepele opbouw of een stressvolle situatie.

Tot slot bieden multitools een uitstekende prijs-kwaliteitverhouding. Hoewel de initiële investering misschien hoger is dan voor afzonderlijke gereedschappen, krijg je in ruil daarvoor een veelzijdig en duurzaam stuk gereedschap dat je keer op keer kunt gebruiken.

Conclusie: De juiste multitool maakt het verschil

Bij de evenementenbouw kan het kiezen van de juiste multitool een groot verschil maken in efficiëntie en gemak. Of je nu kiest voor een model van Leatherman, Gerber of een ander gerenommeerd merk, zorg ervoor dat de multitool past bij jouw specifieke behoeften en de taken die je het vaakst uitvoert. Door te letten op functionaliteit, duurzaamheid, draagbaarheid en gebruiksgemak, kun je de ideale multitool vinden die je zal ondersteunen bij elk evenement. Zo ben je altijd voorbereid, ongeacht de uitdagingen die op je pad komen.