Een VDE-tang is een onmisbaar stuk gereedschap voor professionals die werken met elektriciteit. Maar wat maakt deze tang zo bijzonder en onmisbaar in de gereedschapskist van elektriciens? In deze blog duiken we dieper in de wereld van de VDE-tang. We bekijken de unieke eigenschappen en ontdekken we waarom het gebruik van een VDE tang belangrijk is voor veilig werken.

 

Wat betekent VDE?

VDE staat voor Verband der Elektrotechnik, Elektronik und Informationstechnik, een Duitse organisatie die normen en standaarden ontwikkelt voor elektrische en elektronische producten. Wanneer een gereedschap het VDE-keurmerk draagt, betekent dit dat het is getest en gecertificeerd volgens strenge veiligheidseisen. Voor een VDE tang betekent dit dat het gereedschap veilig is om te gebruiken bij het werken met elektriciteit tot een bepaalde spanning, meestal 1000 volt.

 

Waarom is een VDE-tang belangrijk in de evenementenbouw?

In de evenementenbouw werken professionals vaak met complexe stroomvoorzieningen en krachtstroomkabels om licht-, geluid- en videosystemen van stroom te voorzien. Deze stroomvoorzieningen kunnen hoge spanningen hebben, wat het werken met dergelijke systemen potentieel gevaarlijk maakt. Hier komt de VDE tang om de hoek kijken.

  • Veiligheid bij het werken met stroom: Veiligheid is de belangrijkste reden om een VDE tang te gebruiken. Wanneer je werkt met krachtstroomkabels, is het van vitaal belang om gereedschap te gebruiken dat je beschermt tegen elektrische schokken. Een VDE tang is geïsoleerd en ontworpen om gebruikers te beschermen tegen de risico's van het werken met hoge spanningen. Dit is niet geheel onbelangrijk in de evenementenbouw, aangezien snelheid en efficiëntie vaak worden vereist. Echter zal dit nooit ten koste gaan van de veiligheid.
  • Duurzaamheid en betrouwbaarheid: VDE tangen zijn gebouwd om lang mee te gaan en zijn bestand tegen de zware omstandigheden die vaak voorkomen in de evenementenbouw. Ze zijn gemaakt van hoogwaardige materialen die niet alleen de gebruiker beschermen, maar ook bestand zijn tegen slijtage. Dit betekent dat ze onder zware omstandigheden consistent presteren, wat belangrijk is in de drukke en vaak chaotische omgeving van evenementeninstallaties.
  • Efficiëntie in installaties: Een ander voordeel van het gebruik van een VDE tang is de efficiëntie die het biedt. Dankzij het ergonomische ontwerp kunnen professionals gemakkelijk en snel kabels knippen, strippen of klemmen. Dit vermindert de tijd die nodig is om installaties uit te voeren, wat een belangrijk voordeel is wanneer je werkt met strakke deadlines zoals bij evenementen vaak het geval is.

 

Verschillende soorten VDE tangen


Er zijn verschillende soorten VDE tangen, elk ontworpen voor specifieke taken binnen de evenementenbouw. Hier zijn enkele van de meest voorkomende:

 

Zijkniptang

De VDE zijkniptang is een van de meest gebruikte tangen in de elektrische installatie. Deze tang is ideaal voor het knippen van draden en kabels en is onmisbaar voor het snel en nauwkeurig aanpassen van kabels op locatie. Dankzij de VDE-certificering biedt het de nodige bescherming bij het werken met elektriciteit.

 

Combinatietang

De VDE combinatietang is een multifunctioneel gereedschap dat kan worden gebruikt om draden te knippen, te buigen en te klemmen. In de evenementenbouw is het een handig hulpmiddel om bij de hand te hebben vanwege zijn veelzijdigheid. De geïsoleerde handgrepen zorgen voor veiligheid tijdens het werken met elektrisch geladen onderdelen.

 

Telefoontang

Een VDE telefoontang, ook wel bekend als een langbektang, is ontworpen voor het werken in krappe ruimtes waar precisie vereist is. Deze tang is ideaal voor het vastpakken en manipuleren van kleine onderdelen of kabels in moeilijk bereikbare plaatsen, wat vaak voorkomt in de complexe bedrading van evenementensystemen.

 

Striptang

Een VDE striptang is specifiek ontworpen om de isolatie van kabels te verwijderen zonder de onderliggende draad te beschadigen. Dit kan behoorlijk handig zijn als je in de evenementenbouw werkt, waar het belangrijk is om verbindingen betrouwbaar en veilig te maken.

 

Waarom is een VDE tang belangrijk?

Het gebruik van een VDE tang is een onmisbare tool voor iedereen die met elektriciteit werkt. Hier zijn enkele redenen waarom een VDE tang onmisbaar is:

  • Veiligheid: Elektrische schokken kunnen levensgevaarlijk zijn. Een VDE tang biedt bescherming tegen deze risico's door de gebruiker te isoleren van elektrische stroom;
  • Betrouwbaarheid: Omdat VDE-tangen grondig worden getest, kun je erop vertrouwen dat ze onder alle omstandigheden presteren. Dit maakt ze een betrouwbare keuze voor kritische werkzaamheden;
  • Voldoet aan normen: In veel landen is het verplicht om VDE-gecertificeerd gereedschap te gebruiken bij elektrische installaties. Dit betekent dat je met een VDE tang voldoet aan de wet- en regelgeving.

 


Waar moet je op letten bij het kiezen van een VDE tang?


Bij het kiezen van een VDE tang zijn er enkele belangrijke factoren om rekening mee te houden:

  • Certificering: Controleer of de tang het VDE-keurmerk draagt. Dit is je garantie dat het gereedschap voldoet aan de strenge veiligheidseisen;
  • Type tang: Kies de juiste tang voor de taak die je gaat uitvoeren. Als je bijvoorbeeld vaak draden moet strippen, is een VDE striptang de beste keuze;
  • Ergonomie: Let op het ontwerp van de handgrepen. Een goed ontworpen tang ligt comfortabel in de hand en vermindert de kans op vermoeidheid;
  • Materiaal en duurzaamheid: VDE-tangen zijn vaak gemaakt van hoogwaardig staal en zijn ontworpen om lang mee te gaan. Zorg ervoor dat je een tang kiest die bestand is tegen de omstandigheden waarin je werkt.

 

 

Onderhoud van je VDE tang

Net als bij elk gereedschap is het belangrijk om je VDE tang goed te onderhouden om de levensduur te verlengen en de veiligheid te waarborgen. Hier zijn enkele tips voor het onderhoud van je VDE tang:

  • Reiniging: Houd je tang schoon door regelmatig stof en vuil te verwijderen. Dit voorkomt dat de isolatie beschadigd raakt;
  • Opslag: Bewaar je tang op een droge plaats, weg van extreme temperaturen en vocht, om corrosie en andere schade te voorkomen;
  • Inspectie: Controleer regelmatig de staat van de isolatie en het metaal. Als je scheuren of andere tekenen van slijtage opmerkt, vervang de tang dan onmiddellijk.

 

 

Conclusie: de onmisbaarheid van een VDE tang

Wanneer je werkt met elektriciteit, dan het niet verstandig om normaal handgereedschap hiervoor te gebruiken. Een VDE tang is niet zomaar een stuk gereedschap. Het biedt  de nodige bescherming tegen elektrische schokken, maar verhoogt ook de efficiëntie en betrouwbaarheid van je werk. Of je nu kabels moet knippen, strippen of klemmen, er is een VDE tang die geschikt is voor jouw specifieke behoeften. Door te investeren in hoogwaardig, VDE-gecertificeerd gereedschap, zorg je ervoor dat je veilig en efficiënt kunt werken, zelfs in de meest veeleisende omstandigheden.